• Przechowalnia 0
  • Strona głównaOferty hurtowe roślin w doniczkachP11 Aronia melanocarpa 40-60 cm. HURT 25 sztuk
    GK Żylistek szorstki 30-50 CM.
    Szybki podgląd
    4,00 zł
    GK Forsycja pośrednia 50 cm.
    Szybki podgląd
    4,00 zł
    GK Dereń biały 30-50 CM.
    Szybki podgląd
    12,00 zł
    Sonda
    Szukaj treści

    Wpisz szukaną frazę


    Wyszukiwanie zaawansowane

    P11 Aronia melanocarpa 40-60 cm. HURT 25 sztuk

    150,00 zł

    Wysyłka:1-3 dni
    Produkt dostępny (178 sztuk)
    Waga:0.50 kg
    Sprawdź koszty wysyłki

    Koszty dostawy tego produktu

    Ilość:sztuk

    Krzew osiągający wysokość 2 do 2,5 m, wyjątkowo 3 m.
    Liście naprzemianległe, ciemnozielone, długości do 6 cm.
    Jesienią pomarańczowe, do czerwonych.
    Kwiaty zebrane w baldachogrona. 
    Owoce jagody o barwie ciemnogranatowej, prawie czarnej i słodkawym, aromatycznym miąższu.
    Owoce o średnicy ok. 10 mm, pokryte delikatnym, meszkowatym nalotem.
    Spotykana równie często na terenach podmokłych, jak i bardzo suchych.
    Roślina o niewielkich wymaganiach glebowych, dobrze rośnie także na glebach IV i V klasy.
    Toleruje niskie temperatury sięgające -35 °C.
    Preferuje stanowiska od w pełni nasłonecznionych do półcienia.

    • Roślina lecznicza:
      • Surowiec zielarski – surowcem są świeże lub suszone owoce. Zawierają one dużą ilość antocyjanów, fenolokwasy, garbniki, pektyny, witaminy (sporo witaminy C i P) oraz sole mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo i pierwiastki śladowe: jod, mangan, molibden.
      • Skład chemiczny: w świeżej masie dojrzałych owoców znajduje się 74-83 procent wody i 17-26 procent suchej masy. Cukry stanowią 6,2-10,8 procent świeżej masy owoców, natomiast kwasy 0,7-1,3 procent w przeliczeniu na kwas jabłkowy. Ponadto stwierdzono obecność garbników, pektyn, barwników oraz pierwiastków chemicznych jak rad, molibden, żelazo i jod. Substancje garbnikowe (zawartość 0,35-0,6 procent suchej masy), nadają owocom cierpki smak, stąd rzadko nadają się do bezpośredniej konsumpcji. Najcenniejszą zaletą aronii jest bogactwo witamin, zwłaszcza występujących w śladowych ilościach w innych owocach i warzywach.
      • Działanie: owoce aronii czarnej, a także sok z nich można polecać w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego, arteriosklerozie[5], katarze żołądka oraz żylaków odbytu. Owoce aronii zawierają od 1200 do 5000 mg witaminy P, podczas gdy w owocach uprawianych tradycyjnie na terenie Polski zawartość tej witaminy nie przekracza kilkudziesięciu mg. Zaznaczyć należy, że w sokach i mrożonkach witamina ta prawie w pełni zachowuje swoją aktywność.
      • Zbiór i suszenie: suszenie owoców przeprowadza się zaraz po zbiorze rozkładając cienką warstwą w cienistym i przewiewnym miejscu, najlepiej jeżeli jest możliwość rozłożenia owoców na sicie.
    • Sztuka kulinarna: z owoców aronii można przygotować soki, dżemy, powidła, galaretki, marmolady. Sok z aronii może być używany do barwienia innych soków. Bardzo cennym surowcem jest susz z owoców. Po zalaniu wrzątkiem daje napar o pięknym rubinowym kolorze, co świadczy o zachowaniu aktywnej witaminy P. Dzięki dużej zawartości antocyjanów sok z aronii może zastąpić w przemyśle spożywczym barwniki sztuczne. Rozcieńczony 100 razy ma jeszcze intensywnie różową barwę. Świeżo zerwane owoce posiadają cierpki posmak wynikający z zawartości garbników, jeśli jednak zje się je po kilku dniach lub przemrozi w lodówce – unika się tego nieprzyjemnego smaku.
    • W kosmetyce stosuje się sok z aronii w dużych rozcieńczeniach. Jest pomocny przy oparzeniach słonecznych. Przeciwwskazania: nadkwaśność i wrzody żołądka.

    Przedmiotem sprzedaży są dwu letnie sadzonki aroni ciemnoowocowej o wysokości od 40 do 60 cm.
    Sadzonki w doniczkach P11.
    Pakiet 25 sztuk.

    Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!

    Napisz recenzję
    Powiadomienia

    P11 Aronia melanocarpa 40-60 cm. HURT 25 sztuk

    Tłumacz Google
    Waluty
    Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.