Informacje
Ostatnio szukano
Sonda
Głosów: 0
Szukaj treści
Krzew osiągający wysokość 2 do 2,5 m, wyjątkowo 3 m.
Liście naprzemianległe, ciemnozielone, długości do 6 cm.
Jesienią pomarańczowe, do czerwonych.
Kwiaty zebrane w baldachogrona.
Owoce jagody o barwie ciemnogranatowej, prawie czarnej i słodkawym, aromatycznym miąższu.
Owoce o średnicy ok. 10 mm, pokryte delikatnym, meszkowatym nalotem.
Spotykana równie często na terenach podmokłych, jak i bardzo suchych.
Roślina o niewielkich wymaganiach glebowych, dobrze rośnie także na glebach IV i V klasy.
Toleruje niskie temperatury sięgające -35 °C.
Preferuje stanowiska od w pełni nasłonecznionych do półcienia.
Roślina o niewielkich wymaganiach glebowych, dobrze rośnie także na glebach IV i V klasy.
Toleruje niskie temperatury sięgające -35 °C.
Preferuje stanowiska od w pełni nasłonecznionych do półcienia.
-
Roślina lecznicza:
- Surowiec zielarski – surowcem są świeże lub suszone owoce. Zawierają one dużą ilość antocyjanów, fenolokwasy, garbniki, pektyny, witaminy (sporo witaminy C i P) oraz sole mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo i pierwiastki śladowe: jod, mangan, molibden.
- Skład chemiczny: w świeżej masie dojrzałych owoców znajduje się 74-83 procent wody i 17-26 procent suchej masy. Cukry stanowią 6,2-10,8 procent świeżej masy owoców, natomiast kwasy 0,7-1,3 procent w przeliczeniu na kwas jabłkowy. Ponadto stwierdzono obecność garbników, pektyn, barwników oraz pierwiastków chemicznych jak rad, molibden, żelazo i jod. Substancje garbnikowe (zawartość 0,35-0,6 procent suchej masy), nadają owocom cierpki smak, stąd rzadko nadają się do bezpośredniej konsumpcji. Najcenniejszą zaletą aronii jest bogactwo witamin, zwłaszcza występujących w śladowych ilościach w innych owocach i warzywach.
- Działanie: owoce aronii czarnej, a także sok z nich można polecać w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego, arteriosklerozie[5], katarze żołądka oraz żylaków odbytu. Owoce aronii zawierają od 1200 do 5000 mg witaminy P, podczas gdy w owocach uprawianych tradycyjnie na terenie Polski zawartość tej witaminy nie przekracza kilkudziesięciu mg. Zaznaczyć należy, że w sokach i mrożonkach witamina ta prawie w pełni zachowuje swoją aktywność.
- Zbiór i suszenie: suszenie owoców przeprowadza się zaraz po zbiorze rozkładając cienką warstwą w cienistym i przewiewnym miejscu, najlepiej jeżeli jest możliwość rozłożenia owoców na sicie.
-
Sztuka kulinarna: z owoców aronii można przygotować soki, dżemy, powidła, galaretki, marmolady. Sok z aronii może być używany do barwienia innych soków. Bardzo cennym surowcem jest susz z owoców. Po zalaniu wrzątkiem daje napar o pięknym rubinowym kolorze, co świadczy o zachowaniu aktywnej witaminy P. Dzięki dużej zawartości antocyjanów sok z aronii może zastąpić w przemyśle spożywczym barwniki sztuczne. Rozcieńczony 100 razy ma jeszcze intensywnie różową barwę. Świeżo zerwane owoce posiadają cierpki posmak wynikający z zawartości garbników, jeśli jednak zje się je po kilku dniach lub przemrozi w lodówce – unika się tego nieprzyjemnego smaku.
-
W kosmetyce stosuje się sok z aronii w dużych rozcieńczeniach. Jest pomocny przy oparzeniach słonecznych. Przeciwwskazania: nadkwaśność i wrzody żołądka.
Przedmiotem sprzedaży są dwu letnie sadzonki aroni ciemnoowocowej o wysokości od 40 do 60 cm.
Sadzonki w doniczkach P11.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęKlienci polecają również:
Bestsellery
- M Bluszcz hedera helix2,30 zł
- Laurowiśnia rotundifolia3,50 zł
- Ligustr Pospolity2,85 zł
- P9 LAUROWIŚNIA WSCHODNIA CAUCASICA PRUNUS LAUROCERASUS10,00 zł
- GK Śnieguliczka biała 20-40 cm.5,00 zł
- Thuja szmaragd1,90 zł
- M LAUROWIŚNIA WSCHODNIA NOVITA3,50 zł
- P9 LAUROWIŚNIA WSCHODNIA NOVITA10,00 zł
- P9 Berberys thunberga atropurpurea 10-20 CM.6,00 zł
- Świerk srebrny kłujący picea omorica6,00 zł
Powiadomienia
P11 Aronia melanocarpa 40-60 cm. |
Tłumacz Google
Waluty